Når vannet truer
- julie74290
- 12. mai
- 2 min lesing
Hva skjer når neste flom kommer? Hvem får beskjed først og hva kan gjøres i forkant? Med kunstig intelligens som motor, viser Hydrofence hvordan man kan forutsi flom og redde kritisk infrastruktur.

I 2022 ble det rådgivende ingeniørfirmaet EM Prosjekt i Elverum etablert og har i løpet av tre år vokst til 13 personer. Det som startet som et spesialisert fagmiljø innen vann og avløp, har i løpet av tre år utviklet seg til å bli et internasjonalt fagmiljø bestående av selskapene EM Prosjekt, Geoteknia og Hydrofence, med kontorer i Norge, Hellas og De forente Arabiske Emirater. I utlandet fungerer også selskapet som en paraply for andre norske selskaper som vil etablere seg og eksportere tjenester.
Kunstig intelligens forutser vann og flom
Hydrofence tilbyr blant annet et flomvarslingssystem i samarbeid med det norske selskapet 7analytics, som kombinerer satellittdata, værprognoser og kunstig intelligens for å predikere hvor vannmassene vil bevege seg, og hva de vil treffe.
Ved hjelp av sanntidsdata og prediktive algoritmer kan systemet varsle hvilke veier som vil bli oversvømt, hvilke sykehus som risikerer avskjæring, og hvordan kritisk infrastruktur som strømnett, kloakksystemer, tunneler og bruer vil bli påvirket.
Hydrofence leverer oppdaterte prognoser opp til 84 timer før hendelser og i sanntid – og gir dermed både planleggere og operative aktører et helt nytt handlingsrom.

Fra Elverum til Midtøsten, - med globalt nedslagsfelt
Teknologien har allerede vekket internasjonal interesse. Selskapet har etablert seg i Dubai og leverer løsninger flere steder i Midtøsten, regioner der klimarisiko og ekstremvær er økende utfordringer.
Systemet skiller seg også fra nasjonale modeller, som for eksempel NVEs flomsystemer, ved å ha en mye høyere geografisk presisjon og mer fleksibel tilpasning i sanntid. Der store vassdrag er godt kartlagt i offentlige systemer, gir Hydrofence en unik fordel i urbane strøk, der flom ofte rammer raskt og uforutsigbart.
Det Hydrofence leverer er et paradigmeskifte i hvordan vi tenker beredskap, eiendomsutvikling og samfunnsplanlegging. For kommuner og energiselskaper betyr det muligheten til å tilpasse infrastrukturen til fremtidens vær. For forsikringsselskaper og eiendomsutviklere gir det nye risikokart og vurderingsgrunnlag.

En ny rolle i beredskapsøkosystemet
Beredskapsaktør er et relativt nytt begrep i privat sektor. EM Prosjekt med de andre selskapene ser ikke på seg selv som en beredskapsaktør i tradisjonell forstand, men som en avgjørende støttefunksjon. Der nødetater og kommunal kriseledelse har den operative rollen, leverer EM Prosjekt rådgiving og datagrunnlag som gjør at beslutninger kan tas raskt og treffsikkert.
– Våre flomsimuleringer gir beredskapsaktørene tid, oversikt og kontroll. Det er den typen verktøy som gjør det mulig å dimensjonere riktig beredskap før krisen treffer, sier beredskap- og kvalitetsleder Øyvind Paulsen.
Fysisk og digital flomsikring
Som supplement til den digitale flomvarslingen leverer Hydrofence også fysiske flomsikringssystemer, solide barrierer av stål og aluminium som beskytter alt fra boliger til elvebredder. Her har selskapet tatt et bevisst miljøvalg ved å unngå midlertidige plastløsninger med kort levetid.
Kombinasjonen av prediktiv intelligens og fysisk beskyttelse gjør Hydrofence til et komplett system, både for beredskap og langsiktig klimatilpasning.